LABORATORUL DE HISTOPATOLOGIE ȘI CITOLOGIE

Toate analizele de Histopatologie si Citologie se realizeaza la Societatea Civila Medicala Radusan Cluj-Napoca, cu care Laboratorul Sfantul Ioan se afla intr-o stransa relatie de colaborare.


 

Despre Servicii

Serviciile medicale furnizate de catre Laboratorul de Histopatologie si Citologie includ examinari de inalta specializare a probelor de tesut, lichid patologic, aspirate si frotiuri, precum si a testelor imunohistochimice.
Histopatologia ca parte a Anatomiei Patologice se ocupa cu studiul tuturor aspectelor patologice la nivel de tesut, iar Citologia (sau mai riguros Citopatologia) la nivel celular.
O categorie aparte o reprezinta Testul Babes Papanicolaou.

Despre Histopatologie

Este cea mai complexa si precisa metoda de diagnostic,fiind esentiala mai ales in stabilirea diagnosticului de cancer, dar nu numai.
Putem spune ca anatomopatologul este in epicentrul unei echipe medicale, rolul lui fiind atat de a preciza diagnosticul cat si de a furniza recomandari experte celorlalte specialitati medicale, aria lui de cuprindere fiind atat patologia cat si aspectele clinice ale bolii.

De aceea, avand in vedere importanta si responsabilitatea pe care le implica o astfel de analiza, trebuie sa intelegeti ca acuratetea diagnosticului primeaza in fata factorului timp

Este in totalitate la latitudinea anatomopatologului de a hotari in urma primei examinari microscopice a probei, daca se poate da pe loc un diagnostic sau sunt necesare fie resectionari ale materialului, fie coloratii speciale, fie coloratii imunohistochimice, cu scopul de a elucida toate aspectele particulare pe care le observa. 

Coloratiile imunohistochimice, menite a confirma prezenta unor antigene, sunt in anumite cazuri esentiale pentru a se putea preciza un diagnostic exact. In acest caz vi se va cere acordul prealabil, avand in vedere costurile suplimentare pe care le implica. In alte cazuri, anatomopatologul va preciza un diagnostic dar va recomanda completarea lui cu teste imunohistochimice. Aceste detalii sunt foarte importante pentru conduita terapeutica ulterioara, putand sa faca chiar diferenta in succesul tratamentului. Tehnicile imunohistochimice dau adesea informatii mult mai pretioase chiar decat alte analize performante, cum este RMN-ul

Toate acestea, desi pot intarzia diagnosticul cu cateva zile, sunt strict in interesul sanatatii dumneavostra