Aldolaza este enzima responsabilă pentru transformarea zahărului în energie, transformând 1,6 difosfo-fructoza în fosfat dihidroxiacetona şi 3 fosfo-gliceraldehida. Este un tetramer, a cărui structură primară diferă în funcţie de ţesutul în care se sintetizează, fiind compus din una dintre cele 3 subunităţi: A, B şi C.
Aldolaza A se găseşte în principal în muşchi şi eritrocite, aldolaza B în ficat, eritrocite şi rinichi, iar aldolaza C în creier. Dozarea aldolazei, poate evalua distrugerea musculară, poate diferenţia slăbiciunea musculară de cauză neurologică, de cea de etiologie musculară propriu-zisă.
Din cauza introducerii testelor ce evaluează funcţia hepatică şi cardiacă, aldolaza nu mai este dozată în mod uzual pentru a evalua aceste funcţii. Nivelurile de aldolază variază în funcţie de vârstă, astfel la nou-născuţi întâlnim valori mai crescute ce scad odată cu înaintarea în vârstă.